Od ponad tygodnia moja córka codziennie robi tort. Wyciąga wszystkie potrzebne akcesoria i cały czas powtarza, że tworzy tort. Ostatnio nawet po przebudzeniu, jak idę do niej do pokoju to powtarza "mama, tort". Każdą próbę pomocy z mojej strony w realizacji tego tortu kończy dwoma słowami "mama, nie". Dwa dniu temu udało mi się odkryć, o jaki tort chodzi, zdjęcie zamieszczam poniżej. Jest to pluszowy kawałek tortu idealny do zabawy, ale już nie do konsumpcji. Postanowiłam więc go odwzorować i upiec tak aby był podobny i aby był zjadliwy :) Podaję więc przepis na biszkopt czekoladowy, przekładany serkiem mascarpone wymieszanym z konfiturami truskawkowymi i polewą z białej czekolady.
Składniki na czekoladowy tort biszkoptowy
6 jajek (nie mogą być zimne wiec trzeba je wyjąć z lodówki przynajmniej na godz przed pieczeniem)
250 g cukru najlepiej drobnego do wypieków
300 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki na krem
250 g serka mascarpone
250 g konfitur z truskawek
Składniki na polewę z białej czekolady
150 g białej czekolady
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Tort biszkoptowy - Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania puszystej piany. Dodajemy stopniowo kakao i ponownie miksujemy.
Do uzyskanej masy wmieszaj mąkę łyżką, nie mikserem, a następnie dodaj proszek do pieczenia.
Uzyskaną masę przełóż do tortownicy i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krem - Serek zmiksować z konfiturami na jednolity krem.
Upieczony tort biszkoptowy - dzielimy na 3 części - uzyskane ciasto przecinamy w 2 miejscach w poprzek i uzyskujemy w ten sposób 3 placki.
Pierwszy placek smarujemy kremem i nakładamy na niego następny placek, który następnie pokrywamy masą. Nakładamy ostatni placek i robimy polewę :)
W małym garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy energicznie. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż utworzy się gładka masa.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy według uznania.
Podsumowanie
Tort dekorowałam z córką, więc może mieć małe niedociągnięcia estetyczne ;) ale bawiłyśmy się wspaniale. Laura była zachwycona, zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Nawet podobnie "uciekają" każdy w swoją stronę :)
Super wygląda! Jak ten zabawkowy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń