Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale. Jest to miejsce gdzie chciałabym się zestarzeć, być taką uśmiechniętą staruszką, gotującą przysmaki dla całej rodziny na bazie ziół z przydomowego ogródka. Ach byłoby wspaniale kupić jakąś starą, zniszczoną hacjendę i obudzić ją do życia swoją ciężką pracą. Wierzę głęboko, że to się spełni. Pewnego dnia stanę na ogrzanej od słońca ziemi, dotknę mury starego domu, wejdę cicho po jego schodach, otworzę skrzypiące drzwi, powita mnie jakże przyjemny chłód. Pójdę do jednego z pokoi, otworzę zakurzone czasem okiennice i powiem to całym sercem: "jestem w domu" :) Postanowiłam więc zrobić coś francuskiego. Stanęło na tarcie, bo robienie kruchego ciasta jest dla mnie przyjemnością. A więc do dzieła.
Składniki:
Ciasto
200 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 łyżeczki zimnej wody
Farsz
1 mały bakłażan
Parę pomidorków koktajlowych
Garść czarnych oliwek
1 pierś z kurczaka
3 jajka
200 ml śmietany 30%
1 ser mozzarella
150 g dowolnego sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka mielona
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto - przepis specjalnie dla Kasi :)
1. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę.
2. Ucieraj palcami, aż tłuszcz połączy się z mąką i ciasto będzie przypominało okruchy.
3. Skrop wodą, ugniataj aż powstanie jednolita kulka.
4. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
5. Po upływie 30 minut ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę.
6. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Farsz
1. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
2. Bakłażana pokrój na plastry, oprósz solą i odstaw na 30 min, aby puścił sok i pozbył się goryczki. Po upływie czasu plastry opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, do momentu aż bakłażan stanie się miękki.
Składniki:
Ciasto
200 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 łyżeczki zimnej wody
Farsz
1 mały bakłażan
Parę pomidorków koktajlowych
Garść czarnych oliwek
1 pierś z kurczaka
3 jajka
200 ml śmietany 30%
1 ser mozzarella
150 g dowolnego sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka mielona
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto - przepis specjalnie dla Kasi :)
1. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę.
2. Ucieraj palcami, aż tłuszcz połączy się z mąką i ciasto będzie przypominało okruchy.
3. Skrop wodą, ugniataj aż powstanie jednolita kulka.
4. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
5. Po upływie 30 minut ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę.
6. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Farsz
1. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
2. Bakłażana pokrój na plastry, oprósz solą i odstaw na 30 min, aby puścił sok i pozbył się goryczki. Po upływie czasu plastry opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, do momentu aż bakłażan stanie się miękki.
3. Pomidory, oliwki i ser mozzarella pokrój na małe kawałki.
Całość
1. Na wystudzone ciasto wyłożyć wszystkie przygotowane składniki: kurczaka, pomidorki, oliwki, bakłażana, ser mozzarella. Poprószyć całość serem żółtym.
2. W misce rozbić jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać.
3. Masą śmietanowo-jajeczną zalać naszą tartę. Piec 35-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz