Mama. Cudowna osoba, tak ważna w naszym życiu. To właśnie dzięki niej zyskujemy poczucie bezpieczeństwa. Niezwykła więź, prawdziwa bezinteresowna miłość. Nikt nigdy nie będzie nas tak kochał. Bez żadnego powodu, po prostu za to, że jesteśmy. Mama wszystko wybaczy, zawsze będzie wsparciem, przytuli, i przede wszystkim będzie przy nas. Moja mama jest wspaniała. Doceniłam ją jeszcze bardziej, odkąd sama zostałam mamą. Zrozumiałam, że bycie nią to ogromna praca. Nieprzespane noce, ciągła obawa o to, że coś się stanie, że coś się robi źle. Mama to szefowa dobrze prosperującego rodzinnego interesu, pani domu, niania, sprzątaczka, nauczycielka, stylistka, dekoratorka wnętrz, szefowa w kuchni, koordynatorka imprez oraz mediatorka w sporach, w jednym :) Ale mama to przede wszystkim też człowiek, z sercem na dłoni. Moja córka ma teraz wspaniały okres na mamę. Mama jest antidotum na każdy problem. Doszło nawet do tego, że moje dziecko śpi z moim zdjęciem. Bycie mamą to ogromna praca, ale też niewyobrażalna radość.
Moja mama ma urodziny, z tej okazji postanowiłam upiec dla niej jej ulubione ciasto. Przepis pochodzi z książki Pauliny Wnuk "Kuchnia filmowa". Jest to klasyczny nowojorski sernik, pyszny, puszysty i łatwy w wykonaniu.
Spód
250 g herbatników lub kruchych ciastek (mogą być z czekoladą)
100 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu (gotowego na sernik, w wiaderku) lub twarogu półtłustego albo tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
150 ml śmietanki kremówki
200 g cukru
Polewa
100 g białej czekolady
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku przygotuj masę serową.
- Do dużej miski włóż cały twaróg i miksując go na wolnych obrotach, dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj cukier, mąkę i śmietanę kremówkę, cały czas miksując.
- Masę serową wylej na podpieczony spód.
- Piecz sernik około godziny w temperaturze 180 stopni.
- Gdy sernik wyjmiesz z pieca przygotuj polewę.
- W małym garnku podgrzej śmietanę, zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszaj energicznie. Gdy czekolada się rozpuści dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wszystko wymieszaj, aż utworzy się gładka masa.
- Przygotowaną polewę wylej na ciepły sernik. Wstaw go do lodówki przynajmniej na 4 godziny, aby stężał.
Podsumowanie
Sernik wyszedł fantastycznie. Pięknie wyrósł i miał wspaniały serowo-maślany smak. Pychota. Mama i rodzina była zachwycona. Sernik zniknął od razu po jednym rozkrojeniu. I tyle z niego zostało...
Ps. Dziękuję mamo, że jesteś. Dziękuję, że jesteś taką wspaniałą babcią. Dziękuję za to, że jak przyjeżdżam do domu to znowu czuję się jak mała dziewczynka, a Ty zawsze o mnie zadbasz. Najlepszego mamuś, życzę Tobie abym śpiewała "Sto lat" na Twoich 101 urodzinach i żebyś zawsze była taka uśmiechnięta :)
Komentarze
Prześlij komentarz