Dzisiaj przepis na tarte. A dokładnie na quiche - kisz (to rodzaj tarty, do której używamy masy jajeczno - śmietanowej). Uwielbiam go, jest łatwy w wykonaniu. Zawsze można go zrobić mając w lodówce trzy podstawowe składniki: ciasto kruche lub francuskie, jajka i śmietanę. Klasyczna tarta francuska to połączenie cebuli i boczku, które jest wspaniałe. Ja lubię tarty kolorowe, dziś podaję przepis na moją ulubioną. Postawą jest ciasto kupne, o zgrozo ;) Jednak, zazwyczaj robię tarte kiedy mam niezapowiedzianych gości, więc sami rozumiecie, że użycie gotowego ciasta bardzo ułatwia sprawę.
Składniki
1 opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego
4 jajka
200 g dowolnego sera żółtego tartego
200 ml słodkiej śmietanki min 30 %
łosoś wędzony ok. 5-6 plastrów
oliwki czarne - 15 sztuk przeciętych na połówki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pomidory suszone - ok. 8 sztuk pokrojonych na małe kawałki
pomidor
Przygotowanie
- Ciasto rozłożyć na blaszce do tarty. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Ciasto nakłuć widelcem w paru miejscach i piec 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
- Pokroić wszystkie składniki (łososia, oliwki, pomidory suszone, pomidora, zioła).
- Na wystudzone ciasto wyłożyć pokrojone wcześniej składniki - łososia, oliwki, pomidory suszone, pomidora, szczypiorek. Całość posypać serem żółtym.
- W misce rozbić jajka, dodać śmietanę, sól i pierz, wymieszać. Do otrzymanej masy dodać pokrojony koperek.
Komentarze
Prześlij komentarz