Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z borówkami, czyli borówkowy eksperyment

Co ja zrobię z tymi borówkami? Przed takim dylematem zostałam postawiona, gdy moja malutka córka, która od 3 m-cy pozostawała największą fanką borówek, odmówiła zjedzenia ich. Dzieci potrafią nieźle namieszać nam w głowach. Ich zmienność upodobań jest wręcz ekspresowa. Jednego dnia dziecko zajada się płatkami zbożowymi i tylko to chce jeść "mniam, mniam" mówi. Więc rodzic jedzie do sklepu, kupuje zgrzewkę tych płatków, po czym następnego dnia rano, dziecko mówi na owe płatki "nie". I koniec dyskusji. Tak, więc zostały mi borówki. Przyznam się szczerze, że za nimi nie przepadam, zarówno w wersji surowej do zjedzenia, jaki i w wersji przetworzonej w wypiekach. Z pomocą przyszła Paulina Wnuk i jej książka "Kuchnia Filmowa", którą niedawno odkryłam. Jest to bardzo fajna pozycja, nie tylko dla osób, które lubią gotować, ale też dla miłośników kina. Przecież niektóre filmy jednoznacznie kojarzą się nam z dana potrawą. Choćby niebieska zupa "Bridget Jones" czy creme brulee z "Amelii". Znalazłam tam przepis na muffiny z borówkami z serialu "Gotowe na wszystko". Przygotowanie ich zajmuje mało czasu, a to było dla mnie wybawienie, bo dzień miałam bardzo ciężki i zanim położyłam spać moje dziecko nastała godzina 22. 

Składniki - przepis na około 20 muffinów
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
Przygotowanie

Umyte i wysuszone borówki włóż do miski i obsyp mąką ziemniaczaną. Kilka razy potrząśnij miską, tak by mąka dokładnie pokryła owoce.


Do drugiej miski włóż pozostałe składniki: masło, jaka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i sól. 


Zmiksuj, aż składniki się połączą.

Do masy dodaj borówki i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Foremki do muffinów wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papilotkami. Ciastko nakładaj mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.


Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Gotowe! Smacznego :)


Werdykt


Muffiny bardzo dobre, plus za ekspresowe wykonanie. Ten przepis sprawdzi się świetnie, kiedy trzeba coś szybko upiec. Jedyne zastrzeżenie, od 4 osób, które je próbowały, że były za mało słodkie. Więc może zamiast 80 g cukru, dodać 120 g? Ja posypałam muffiny cukrem pudrem i wtedy słodycz była dla mnie wystarczająca. I na koniec: moja córeczka zajadała się nimi. Jak pisałam powyżej, dzieci szybciutko zmieniają zdanie. I jak tu nie zwariować :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i oliwkami, czyli moja Francja

Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze  mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale.

Pierniki wigilijne, czyli świąteczny last minute

Dziś przepis kultowy, wigilijne pierniki. Jak bez nich możemy sobie wyobrazić Święta? Przepis, który podaję, jest od mojej cioci Oli. Jego niebywałą zaletą jest to, że pierniki już zaraz po upieczeniu nadają się do konsumpcji, bo są odpowiednio miękkie. Drugi plus jest taki, że można je zrobić praktycznie nawet w Wigilię i wieczorem już się nimi zajadać. Z tego przepisu korzystam od lat, jest prosty, a pierniki są przepyszne. Robię ich całe mnóstwo i cały czas je potem podjadam. A zatem do dzieła! Składniki  5 szklanek mąki pszennej 1 słoik sztucznego miodu 2 łyżki zwykłego miodu 2 przyprawy do piernika 1 kostka masła - ciepłego, nie z lodówki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie 1. Za pomocą miksera, łączymy żółtka z cukrem i masłem, na jednolitą masę. 2. Dodajemy do masy miód sztuczny i zwykły, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy. 3. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy, już

Ciasteczka maślane z lentilkami, czyli ulotność pamięci

Dziś przepis na ciasteczka maślane, tak uwielbiane przez moją córkę. Postanowiłyśmy je razem zrobić. Zdjęcia w magazynach, gdzie mama z dzieckiem razem pieką ciasteczka, pierniczki i inne cuda w sterylnej kuchni, w białych fartuszkach, są urocze, ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pewnie dookoła nich, poza obiektywem aparatu, stoi sztab "perfekcyjnych pań domu" gotowych w każdej chwili usunąć wszelkie ślady po wspólnym pichceniu. iRobot  Roomba chodzi cały czas i zbiera okruchy z pięknej marmurowej posadzki. Mimo, że sztabu ludzi nie miałam pod ręką podjęłam się tego zadania. Laura już sama rozbijała jajko, z moją pomocą ucierała mikserem, a potem sama mieszała ciasto łyżką, jednym słowem - frajda na całego. Spora część naszego wypieku znalazła się na ziemi, ale przy dekorowaniu ciastek moja córka wręcz tańczyła ze szczęścia. Tyle radości dają zwykle ciasteczka. Jak już były w piekarniku, to zajęłam się ogarnianiem kuchni i Laury. I tu coś mnie tknęło. Myjąc jej