Przejdź do głównej zawartości

Rolada bezowa z malinami

Jest taki jeden smakołyk, na którego myśl od razu się uśmiecham. Rolada bezowa z malinami to moje pierwsze "poważne" upieczone ciasto. Jest to również przepis, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją mamą. Ale ponad wszystko uwielbiam je za to, że zawsze wychodzi i każdemu smakuje, dlatego często je wybieram na specjalne okazje. Mój mąż tak je uwielbia, że zawsze prosi mnie o to żebym od razu upiekła dwie sztuki, bo jedna to za mało, tak szybko znika :) 

Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne, mi sprawia wiele frajdy. Wprost przepadam za połączeniem białek i cukru w lekką jak chmurka konsystencję. Myślę, że delikatniejsza może być tylko wata cukrowa. Połączenie słodkości bezy i lekkiej cierpkości malin w tym przypadku świetnie się sprawdza, dlatego deser nie przytłacza słodyczą. W okresie, kiedy mamy świeże maliny wręcz aż się prosi, żeby ją zrobić. Wspaniale smakuje też w połączeniu, z borówkami, porzeczkami, jeżynami, truskawkami, w zależności od tego, co kto lubi najbardziej. 

Składniki:
  • cukier puder
  • 4 białka
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka od zupy mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
  • Płatki migdałów
  • 200 g malin

Przygotowanie:

Krem

- Utrzeć serek z 50 g cukru i malinami na masę i włożyć ją do lodówki.


Rolada

 - Białka i pozostały cukier (250 g) miksować, aż powstanie gładka masa. Cukier dodajemy powoli, po trochę, cały czas miksując.

- Do powstałej lekkiej masy dodajemy łyżką sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.

- Wykładamy masę równo na blachę z pergaminem i po wierzchu posypujemy bezę płatkami migdałów.
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 C - termoobieg.

- Po upieczeniu przekładamy bezę na papier posypany cukrem pudrem, stroną gdzie są migdały do dołu.

- Na wystudzoną bezę nakładamy krem z serka mascarpone i rolujemy ciasto za pomocą papieru. 
- Gotową bezę wkładamy na godzinę do lodówki.
- I możemy jeść :) ja już zawsze przed włożeniem do lodówki zjadam kawałek :)
Smacznego!

Komentarze

  1. Zrobiłem! Udał się! Chyba najlepszy deser jaki w życiu jadłem :)
    A na pewno jeden z najlepszych

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :) i również smakował. Życzę udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i oliwkami, czyli moja Francja

Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze  mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale.

Pierniki wigilijne, czyli świąteczny last minute

Dziś przepis kultowy, wigilijne pierniki. Jak bez nich możemy sobie wyobrazić Święta? Przepis, który podaję, jest od mojej cioci Oli. Jego niebywałą zaletą jest to, że pierniki już zaraz po upieczeniu nadają się do konsumpcji, bo są odpowiednio miękkie. Drugi plus jest taki, że można je zrobić praktycznie nawet w Wigilię i wieczorem już się nimi zajadać. Z tego przepisu korzystam od lat, jest prosty, a pierniki są przepyszne. Robię ich całe mnóstwo i cały czas je potem podjadam. A zatem do dzieła! Składniki  5 szklanek mąki pszennej 1 słoik sztucznego miodu 2 łyżki zwykłego miodu 2 przyprawy do piernika 1 kostka masła - ciepłego, nie z lodówki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie 1. Za pomocą miksera, łączymy żółtka z cukrem i masłem, na jednolitą masę. 2. Dodajemy do masy miód sztuczny i zwykły, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy. 3. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy, już

Ciasteczka maślane z lentilkami, czyli ulotność pamięci

Dziś przepis na ciasteczka maślane, tak uwielbiane przez moją córkę. Postanowiłyśmy je razem zrobić. Zdjęcia w magazynach, gdzie mama z dzieckiem razem pieką ciasteczka, pierniczki i inne cuda w sterylnej kuchni, w białych fartuszkach, są urocze, ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pewnie dookoła nich, poza obiektywem aparatu, stoi sztab "perfekcyjnych pań domu" gotowych w każdej chwili usunąć wszelkie ślady po wspólnym pichceniu. iRobot  Roomba chodzi cały czas i zbiera okruchy z pięknej marmurowej posadzki. Mimo, że sztabu ludzi nie miałam pod ręką podjęłam się tego zadania. Laura już sama rozbijała jajko, z moją pomocą ucierała mikserem, a potem sama mieszała ciasto łyżką, jednym słowem - frajda na całego. Spora część naszego wypieku znalazła się na ziemi, ale przy dekorowaniu ciastek moja córka wręcz tańczyła ze szczęścia. Tyle radości dają zwykle ciasteczka. Jak już były w piekarniku, to zajęłam się ogarnianiem kuchni i Laury. I tu coś mnie tknęło. Myjąc jej