Jest taki jeden smakołyk, na którego myśl od razu się uśmiecham. Rolada bezowa z malinami to moje pierwsze "poważne" upieczone ciasto. Jest to również przepis, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją mamą. Ale ponad wszystko uwielbiam je za to, że zawsze wychodzi i każdemu smakuje, dlatego często je wybieram na specjalne okazje. Mój mąż tak je uwielbia, że zawsze prosi mnie o to żebym od razu upiekła dwie sztuki, bo jedna to za mało, tak szybko znika :)
Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne, mi sprawia wiele frajdy. Wprost przepadam za połączeniem białek i cukru w lekką jak chmurka konsystencję. Myślę, że delikatniejsza może być tylko wata cukrowa. Połączenie słodkości bezy i lekkiej cierpkości malin w tym przypadku świetnie się sprawdza, dlatego deser nie przytłacza słodyczą. W okresie, kiedy mamy świeże maliny wręcz aż się prosi, żeby ją zrobić. Wspaniale smakuje też w połączeniu, z borówkami, porzeczkami, jeżynami, truskawkami, w zależności od tego, co kto lubi najbardziej.
Składniki:
- cukier puder
- 4 białka
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka od zupy mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
- Płatki migdałów
- 200 g malin
Przygotowanie:
Krem
- Utrzeć serek z 50 g cukru i malinami na masę i włożyć ją do lodówki.
Rolada
- Białka i pozostały cukier (250 g) miksować, aż powstanie gładka masa. Cukier dodajemy powoli, po trochę, cały czas miksując.
- Do powstałej lekkiej masy dodajemy łyżką sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
- Wykładamy masę równo na blachę z pergaminem i po wierzchu posypujemy bezę płatkami migdałów.
- Po upieczeniu przekładamy bezę na papier posypany cukrem pudrem, stroną gdzie są migdały do dołu.
- Na wystudzoną bezę nakładamy krem z serka mascarpone i rolujemy ciasto za pomocą papieru.
- I możemy jeść :) ja już zawsze przed włożeniem do lodówki zjadam kawałek :)
Smacznego!
Zrobiłem! Udał się! Chyba najlepszy deser jaki w życiu jadłem :)
OdpowiedzUsuńA na pewno jeden z najlepszych
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :) i również smakował. Życzę udanych wypieków :)
OdpowiedzUsuń