Zbliżają się Święta i za niedługo ogarnie nas przedświąteczny szał zakupów. Ja, co roku obiecuję sobie, że będę kupowała prezenty na bieżąco przez cały rok np. jak znajdę coś fajnego, co pasuje do danej osoby. Niestety kończy się to tylko na postanowieniu, bo co roku w połowie grudnia ruszam do "świątyni zagłady", czyli galerii handlowej i wyszukuję prezenty. Dziś chciałabym przedstawić parę propozycji książkowych, które są wspaniałe i w sam raz nadają się na prezent. Tematyka oczywiście kulinarna :)
"Cecylia Knedelek i ulica naleśnikowa" oraz "Cecylia Knedelek i kanapki z kanapy". Cudowne książki Cecylki Knedelek zarówno dla dzieci jak i rodziców. Przepiękne ilustracje i wspaniałe przepisy kucharskie, które każde dziecko będzie chciało wypróbować w domowej kuchni. I co ważne przepisy są nie tylko fajne i łatwe w wykonaniu, ale też bardzo zdrowe. Każda książka podzielona jest na dwie części. Na początku jest opisana bardzo ciekawa historia, a w drugiej części znajdziemy książkę kucharską.
Tytułowa Cecylka Knedelek
"Moje wypieki i desery na każdą okazję". Książka w sam raz dla wszystkich fanów pieczenia słodkości. To już druga odsłona Doroty Świątkowskiej. Powiem szczerze, że na rynku wydawniczym brakuje dobrych książek ze słodkościami. Więc z radością ją kupiłam, bo naprawdę jest przydatna. Ta pozycja podzielona jest na kategorie np. dla dzieci, walentynki, piknik, Halloween. Super zdjęcia, fajne przepisy, które wizualnie prezentują się wspaniale.
"What Katie Ate". Jest to jedna z najpiękniejszych i najbardziej wyczekiwanych książek kulinarnych. Wspaniała kuchnia, sezonowe składniki oraz mistrzowskie fotografie rozbudzą apetyt na gotowanie u każdego, kto po nią sięgnie. Rozdziały w książce są przedstawione jak menu: śniadania, lunche, sałatki, obiady, desery. Plus za czcionkę, bo wygląda to tak, jakby ktoś napisał ją na maszynie do pisania. Coś wspaniałego.
"Moja kuchnia w Paryżu". David Lebovitz był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem. W 1999 roku odszedł z branży restauracyjnej i postanowił zająć się pisaniem. W 2004 roku spakował laptopa, starą żeliwną patelnię i udał się do Paryża. Tam od ponad 10 lat prowadzi bloga cieszącego się ogromną popularnością. W książce znajdziemy 100 przepisów na fantastyczne dania. Oprócz nich David dzieli się z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami. Wszystko jest pełne humoru, fotografie są przepiękne. To, co wyłania się na pierwszy plan tej książki to ogromna radość do gotowania i życia.
"Mała paryska kuchnia". Jest wiele książek o tematyce kuchni francuskiej, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa. Jednak ta jest naprawdę godna polecenia. Rachel Khoo - Angielka przedstawia nam 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym najbardziej znane, takie jak: creme brulee czy boeuf bourguignon. Nie jest to jednak zbiór znanych już na całym świecie receptur, bowiem autorka opowiada nam w ciekawy sposób jak sama odkrywała przepisy, oraz adaptowała je, dodając własne pomysły. Kuchnia francuska odkurzona i bardziej nowoczesna.
Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
OdpowiedzUsuń