Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta... Mogłabym nucić piosenkę, ze znanej wszystkim przedświątecznej reklamy coca-coli, której w tym roku nie widziałam. Nie usłyszałam świątecznego szlagieru "Last Christmas" w radiu, ani nie widziałam śniegu na ulicach. Ale mimo braku tych oczywistych świątecznych oznak, Święta się zbliżają. A wraz z nimi postanowienia, które wprost uwielbiam. Każdy z nas wraz z nadejściem Nowego Roku chce być piękniejszy, młodszy, inteligentniejszy, bardziej zrelaksowany itp. Listy postanowień dwoją się i troją. Ba nawet niektórzy robią tablice marzeń, wycinają, przyklejają, oznaczają marzenia datami, wieszają i czekają. Nic tak naprawdę w tym celu nie robiąc. Te postanowienia, które znajdują czołowe miejsce na naszej liście, w każdym kolejnym roku, a nigdy nie są zrealizowane, można w tym roku definitywnie wykreślić. Bo jeśli cały rok nie udało się nam podjąć działań w kierunku realizacji danego celu, to tak naprawdę ten cel, nie jest dla nas istotny. Często też narzucamy sobie nieosiągalne cele, i to, że nie udaje się nam ich zrealizować tylko nas dołuje. Jeśli coś chcemy zmienić, zacznijmy od dziś, a nie od Nowego Roku. Bądźmy dla siebie łaskawi, nie narzucając sobie za wiele. Dlatego, zawsze jak ktoś się mnie pyta, o moje marzenia, bądź postanowienia, odpowiadam krótko, ale za to z głębi serca: "Chcę po prostu być. Nie jakaś, nie czyjaś, ale być tu i teraz."
Dziś przepis na krówki, bo u nas nadal cały dom choruje, więc trzeba sobie dodać dużo wzmacniaczy w postaci cukru. A zatem przepis na coś przesłodkiego :)
110 g masła
szczypta startej gałki muszkatołowej
450 g brązowego cukru
120 ml mleka
ziarna z 1 laski wanilii
235 g masła orzechowego
310 g cukru pudru (przesianego przez sitko)
100 g gorzkiej czekolady
trochę grubej morskiej soli
Przygotowanie
1. Kwadratową formę 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyrównaj fałdki, wtedy cukierki będą idealnie gładkie.
2. Masło przełóż do rondelka. wsyp gałkę muszkatołową. postaw na małym ogniu i podgrzewaj,aż się stopi. Potem dodaj cukier i mleko, podgrzewaj 4-5 minut. Nie mieszaj! Wymieszanie składników podczas gotowania może sprawić, że cukierki się nie udadzą.
3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło orzechowe i ziarenka wanilii, wymieszaj drewnianą łyżką.
4. Do przygotowanej masy dodaj cukier puder. Szybko i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, by nie było grudek. Masę rozsmaruj na spodzie formy. Studź 10 minut, a następnie wstaw do lodówki.
5. Kiedy masa krówkowa stwardniej (mniej więcej po 3 godzinach), wyjmij ją z formy i pokrój na kwadraty o wymiarach 2,5x2,5 cm.
6. Czekoladę pokrusz i roztop w gorącej kąpieli wodnej, posmaruj nią krówki i posyp odrobiną grubej soli morskiej. Poczekaj, aż polewa zastygnie. I gotowe.
Podsumowanie
Krówki naprawdę dobre w smaku. Obłędnie słodkie. Jedyny minus jest taki, że zrobiłam wszystko wedle przepisu, a krówki po 3 godzinach chłodzenia, nie nadawały się do tego, żeby je pokroić. Musiały odstać w lodówce całą noc, ale nadal były bardzo miękkie. Dopiero po tym jak odstały już pokrojone, to trochę stwardniały.
Komentarze
Prześlij komentarz