W galeriach i na ulicach panuje świąteczna gorączka, a u nas w domu panuje gorączka chorobowa. Chorujemy solidarnie, wszyscy, całą rodziną. W domu zamiast świątecznych porządków, zaczyna panować totalny chaos. Ze świątecznych rzeczy, mamy już choinkę, słuchamy przebojowych angielskich kolęd i snujemy plany, co komu podarować na prezent. Mimo braku śniegu, zaczynam odliczać dni do Świąt. U nas zawsze rodzinnych i pełnych najróżniejszych pyszności. W tym przedświątecznym szale, ciągle się spiesząc, zapominamy o tym, co najważniejsze. Że to czas spokoju, moment na to by pobyć ze sobą, a nie obok siebie. To uchwycone momenty, kiedy razem śpiewamy kolędy, wygłupiamy się, przyprawiamy po parę razy barszcz czerwony. To czas na pierogi zjadane o 2 w nocy i ciepło, które jest obecne w całym domu. Więc w tej całej gonitwie, dymiących garnkach i zakupach postarajmy się złapać oddech, wybaczyć żale. Postarajmy się cieszyć tymi ulotnymi chwilami. Życie zbyt często jest gorzkie, albo pozbawione smaku. Więc niech te Święta będą pełne lukru i słodkości. Poniżej podaję przepis, który sprawdzi się jako świąteczny podarek :)
Postanowiłam, więc zrobić konfitury z jabłek, są tak przepyszne, że ciężko się oprzeć i nie zjeść ich prosto z garnka. Aromat jabłek, cynamonu i opcjonalnie goździków jest obłędny. Mają też piękny bursztynowy kolor i ślicznie prezentują w słoiku, wiec idealnie nadają się na prezent.
Składniki - na ok. 5 słoików po 300 g
2,5 kg jabłek, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
2-3 laski cynamonu
10 goździków (opcjonalnie, jak ktoś lubi ich smak)
Przygotowanie
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie cząstki (każdą ósemkę przekrój jeszcze na 2 lub 3 części).
- Przełóż tak przygotowane jabłka do większego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na minimum 12 godzin (ja odstawiłam na 20). W tym czasie kilkukrotnie potrząśnij garnkiem, by cukier szybciej się rozpuścił pod wpływem soku z jabłek.
Po upływie 20 godzin
- Odcedź jabłka na durszlaku i dobrze dociśnij.
- Zagotuj powstały syrop i dodaj do niego sok z cytryny, laski cynamonu i opcjonalnie goździki.
- Na małym ogniu zredukuj syrop mniej więcej o 1/3 (nabierze bursztynowego koloru).
- Dodaj odciśnięte wcześniej jabłka i zagotuj razem. Po czym ponownie przelej całość przez sito i dobrze odciśnij jabłka.
- Syrop zagotuj i jeszcze trochę zredukuj. Gdy lekko zgęstnieje, dodaj do niego jabłka i ponownie zagotuj, ale krótko, by jabłka nie rozpadły się.
- Usuń laski cynamonu i goździki, po czym przełóż gorącą konfiturę do słoików (suchych i gorących, wstawionych wcześniej do piekarnika - temperatura 110 stopni na 15 minut). Ja dodatkowo poddałam je procesowi pasteryzacji na "sucho", czyli w piekarniku. Postawiłam słoiki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam gotowe przetwory do piekarnika - temperatura 130 stopni na 60 minut.
Gotowe! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz