Dama wielozadaniowa to ja. Potrafię rozmawiać przez telefon, jednocześnie malując paznokcie i oglądając telewizję? A Ty? No pewnie! To podstawy wielozadaniowości, którą każda z nas ćwiczy od lat. Odpoczywamy biegając, czytamy jedząc i esemesując. Nauczono nas, że idealna partnerka to taka, co dobrze zarabia, trenuje fitness, wychowuje dziecko oraz serwuje sushi. A wszystko wykonuje sprawnie i szybko. Wszystkie jesteśmy dziś wydajne i wielozadaniowe. Tylko czy aby na pewno jest to dobry sposób na życie? Czy można poświęcić uwagę mężowi, dziecku lub przyjaciółce mając głowę i ręce zajęte czymś innym? Czy narzucając sobie kolejne zadania do wykonania, uwzględniamy nasze potrzeby? Często mi się wydaje, że każdego dnia gdzieś pędzę i dopiero, kiedy wykonam wszystkie zadania, mogę sobie pozwolić na chwilę dla siebie. Chwila kończy się tym, że o 21 padam na twarz, nie mając ochoty na nic innego. Ciężko jest się pozbyć tego wewnętrznego krytyka i pozwolić sobie na nicnierobienie. Właśnie nicnierobienie. Czy potrafimy spokojnie leżeć w łóżku i patrzeć w sufit, nie analizując, nie myśląc? Czy potrafimy iść na spacer bez telefonu, bez zegarka, siedzieć na ławce i patrzeć na opadające liście? Czy możemy nie sprzątać mieszkania, tylko iść za maksymą "przewróciło się niech leży"? Ja nie potrafię. Ale spróbuję, czas nie mija i nie tyka. To my mijamy, a tykają nasze zegarki. Mam 30 lat, czas na zmiany, czas tylko dla mnie.
W ramach poprawy nastroju i lekkiego zwolnienia tempa życia przygotowałam cudownie czekoladowe ciasteczka. Na pewno tak czekoladowych ciastek nie jedliście. Już jedno może ukoić skołatane nerwy, naprawić złamane serce, czy osuszyć łzy. Wykonanie nie jest trudne. Ze składników potrzebujemy głównie czekoladę, bo aż prawie 500 gram. Ja dodaję mniej, ale możecie zaszaleć i dodać taką ilość, która jest podana w oryginalnym przepisie. Przepis pochodzi z książki "Big Fat Cookies" E. Klivans. Zatem do dzieła.
Składniki
125 g gorzkiej czekolady (min.70% zawartości miazgi kakaowej)
150 g mąki
30 g przesianego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ja użyłam laski wanilii
1 jajko
350 g (ja użyłam 200 g) kawałków gorzkiej czekolady albo płatków czekoladowych
2. Rozpuść 125 g czekolady w kąpieli wodnej (pamiętaj nigdy nie dodawaj nawet odrobiny wody do czekolady, bo wtedy się zważy).
3. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru.
4. Dodaj uprzednio stopioną czekoladę i wymieszaj.
5. Dodaj do czekoladowej masy jajko oraz ekstrakt waniliowy (ja dodałam laskę wanilii) i wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj czekoladę w kawałkach lub płatkach.
6. Otrzymasz gęstą masę, ja nakładam ją łyżką do lodów. Z przygotowanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12 ciastek. Na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż 12 równych porcji ciasta, uformuj ciasteczka.
5. Piecz 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po tym czasie wbij w ciasto wykałaczkę, po wyjęciu powinna być wilgotna, ale nie mokra i oblepiona ciastem. Ciastka muszą wystygnąć całkowicie przed podaniem.
Składniki
125 g gorzkiej czekolady (min.70% zawartości miazgi kakaowej)
150 g mąki
30 g przesianego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ja użyłam laski wanilii
1 jajko
350 g (ja użyłam 200 g) kawałków gorzkiej czekolady albo płatków czekoladowych
Przygotowanie
1. Wsyp do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.2. Rozpuść 125 g czekolady w kąpieli wodnej (pamiętaj nigdy nie dodawaj nawet odrobiny wody do czekolady, bo wtedy się zważy).
3. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru.
4. Dodaj uprzednio stopioną czekoladę i wymieszaj.
5. Dodaj do czekoladowej masy jajko oraz ekstrakt waniliowy (ja dodałam laskę wanilii) i wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki z pierwszej miski, wymieszaj i dodaj czekoladę w kawałkach lub płatkach.
6. Otrzymasz gęstą masę, ja nakładam ją łyżką do lodów. Z przygotowanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12 ciastek. Na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóż 12 równych porcji ciasta, uformuj ciasteczka.
5. Piecz 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po tym czasie wbij w ciasto wykałaczkę, po wyjęciu powinna być wilgotna, ale nie mokra i oblepiona ciastem. Ciastka muszą wystygnąć całkowicie przed podaniem.
Smacznego :)
Podsumowanie
Ciastka przepysznie czekoladowe. Łatwe w wykonaniu. Polecam każdemu, bo jak raz już je zrobisz, to na pewno wrócisz do tego przepisu.
Ps. W psychologii mawia się, że sposobem na prawdziwy wewnętrzny spokój jest kończenie tego, co się zaczęło. Ja na razie skończyłam 2 czekoladowe ciastka. Od razu czuję się lepiej :)
Komentarze
Prześlij komentarz