"Zobacz, ile jesieni!
Pełno jak w cebrze wina,
A to dopiero początek,
Dopiero się zaczyna."
J.Tuwim
Składniki na ciasto
4 jajka
cukier 1 i 1/2 szklanki
olej roślinny 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
dynia (starta na tarce) 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon mielony 2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
Składniki na polewę
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
Przygotowanie
Ciasto
1. Dynię wydrążamy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Gotową polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
5. Ja do dekoracji dodałam kolorową posypkę.
Pełno jak w cebrze wina,
A to dopiero początek,
Dopiero się zaczyna."
J.Tuwim
Mimozami jesień się zaczęła :) Widać ją wszędzie, w różnokolorowych liściach, kasztanach chrupiących pod butami, ciepłem słońca, i zapachem palonych liści. Uwielbiam jesień. To moja ulubiona pora roku. Po ciepłym lecie, lubię lekkie ochłodzenie, ciepłe swetry i skarpety. Herbatę z malinami i miodem. Otulona kocem siedząc w fotelu, zanurzam się w kolejnych książkach. W jesieni lubię spokój, to, że zwalniam tempo życia. Mam więcej czasu na ciepłe, rodzinne wieczory. Picie nalewek i oczywiście pieczenie :)
Jesień to dla mnie czas dyni. Lubię ją zarówno w konkretnych przepisach, np. krem z dyni, makaron z dynią, chleb dyniowy. Jak i w wersji słodkiej. Dziś nie mogłam się oprzeć i postanowiłam przygotować ciasto dyniowe.
Przepis jest o tyle fajny, że używam startą surową dynię, a nie już uprzednio przygotowaną, (czyli albo ugotowaną albo upieczoną) więc wykonanie jest prostsze i szybsze. Do ciasta dodaję cynamon, podkreśla on lekką słodycz dyni i komponuje się wspaniale. A jak ciasto jest w piecu, to w całym domu unosi się obłędny zapach. Do dzieła :)
Składniki na ciasto
4 jajka
cukier 1 i 1/2 szklanki
olej roślinny 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
dynia (starta na tarce) 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon mielony 2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
Składniki na polewę
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
Przygotowanie
Ciasto
1. Dynię wydrążamy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka z cukrem miksujemy na jednolitą masę. 1 szklankę mąki łączymy z cynamonem, 2 szklankę mąki łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Do masy z jajek i cukru dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Dodajemy mleko i olej i ponownie miksujemy.
3. Do otrzymanej masy dodajemy startą dynię i mieszamy za pomocą łyżki.
4. Masę dyniową wykładamy na blachę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.
Polewa
1. Do garnuszka wlewamy wrzącą wodę lub mleko stawiamy na małym ogniu, dodajemy cukier i mieszamy tak długo, aż się rozpuści.
2. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i mieszamy, aż się rozpuści.
3. Uzyskaną masę ściągamy z ognia, dodajemy kakao i całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki.
4. Gotową polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
5. Ja do dekoracji dodałam kolorową posypkę.
Podsumowanie: ciasto jest bardzo delikatne, swoją wilgoć zawdzięcza dyni, więc nie jest suche. Smakuje przepysznie, korzenie, prawie jak pierniki. Smacznego :)
Miałem okazję spróbować i muszę przyznać, że ciasto nie jest suche, jest odpowiednio słodkie i bardzo delikatne :) Pyszne!
OdpowiedzUsuń