Pamiętam jak w 2009 roku zaczynałam pracę, jako trener i dostałam swoją pierwszą "ważną" grupę szkoleniową. Z przerażeniem stwierdziłam, że są tam same "starsze osoby, po 30-tce". Dziś sama zaliczam się do grona tych osób, gdyż parę dni temu nastąpiła u mnie zmiana kodu, trójka z przodu. Jak to bywa przy okrągłych jubileuszach, trzeba dokonać podsumowania swoich dotychczasowych dokonań.
Myślę, że prawdziwa rewolucja w moim życiu nastąpiła 2 lata temu, kiedy na świecie pojawiła się moja córka. Zmieniło się wszystko - nagle przeniosłam swoje życie do domu, już skończył się czas wolności i szaleństwa, a nastąpiła stabilizacja. Myśląc o moim trzydziestoletnim życiu, nie sposób postawić sobie plusów za to, co się dokonało i parę minusów, za to czego się nie zdążyło dokonać. Ale wiadomo, bilans zawsze i tak musi wyjść na zero. Ogólnie, siedzę, patrzę dookoła siebie i wiecie co nie jest źle. Mam wokół siebie dużo miłości, jedną malutką, która ciągle rośnie, i jedną dużą, która rozśmieszy mnie zawsze, kiedy tego potrzebuję. Mam za sobą 30 lat wydarzeń, na których wspomnienie uśmiecham się, wzruszam. Życie to taki album fotograficzny, z setkami zdjęć i przeżyć. Kim byśmy byli bez niego?
Głowa do góry, szampan w dłoń, zmierzam dumnym krokiem ku 40-tce!
Aby osłodzić sobie to święto zdecydowałam się na absolutnie czekoladowe ciasto. Żeby troszkę wyrównać smaki dodałam maliny.
Składniki na tort biszkoptowy
6 jajek
250 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przygotowanie
Jajka nie mogą być zimne, więc trzeba ja wyjąć z lodówki ok 1 godzinę szybciej.
Zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym.
Do uzyskanej masy domieszać mąkę łyżką, nie mikserem i dodać proszek do pieczenia. Następnie wmieszać 2 łyżki kakao. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Klasyczny krem do tortu
1 kostka masła - 200 g
2 jajka
1 szklanka cukru
1 gorzka czekolada ok. 90 g
Jajka z cukrem ubić na jednolitą masę (można na parze) - wystudzić.
Masło rozmiksować na krem i wolno dodawać jajka z cukrem, nie przerywając miksowania.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do uzyskanej masy, całość zmiksować.
Przygotowanie
Upieczony tort biszkoptowy - podzielony na 3 części - uzyskane ciasto przecinamy w 2 miejscach w poprzek i uzyskujemy w ten sposób 3 placki
Maliny
Krem do tortu
Każdy spód smarujemy kremem i wykładamy maliny, przykrywamy spodem, który następnie pokrywamy masą i malinami. Nakładamy ostatni placek, całość smarujemy kremem i dekorujemy malinami.
Myślę, że prawdziwa rewolucja w moim życiu nastąpiła 2 lata temu, kiedy na świecie pojawiła się moja córka. Zmieniło się wszystko - nagle przeniosłam swoje życie do domu, już skończył się czas wolności i szaleństwa, a nastąpiła stabilizacja. Myśląc o moim trzydziestoletnim życiu, nie sposób postawić sobie plusów za to, co się dokonało i parę minusów, za to czego się nie zdążyło dokonać. Ale wiadomo, bilans zawsze i tak musi wyjść na zero. Ogólnie, siedzę, patrzę dookoła siebie i wiecie co nie jest źle. Mam wokół siebie dużo miłości, jedną malutką, która ciągle rośnie, i jedną dużą, która rozśmieszy mnie zawsze, kiedy tego potrzebuję. Mam za sobą 30 lat wydarzeń, na których wspomnienie uśmiecham się, wzruszam. Życie to taki album fotograficzny, z setkami zdjęć i przeżyć. Kim byśmy byli bez niego?
Głowa do góry, szampan w dłoń, zmierzam dumnym krokiem ku 40-tce!
Aby osłodzić sobie to święto zdecydowałam się na absolutnie czekoladowe ciasto. Żeby troszkę wyrównać smaki dodałam maliny.
Składniki na tort biszkoptowy
6 jajek
250 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przygotowanie
Jajka nie mogą być zimne, więc trzeba ja wyjąć z lodówki ok 1 godzinę szybciej.
Zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym.
Do uzyskanej masy domieszać mąkę łyżką, nie mikserem i dodać proszek do pieczenia. Następnie wmieszać 2 łyżki kakao. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Klasyczny krem do tortu
1 kostka masła - 200 g
2 jajka
1 szklanka cukru
1 gorzka czekolada ok. 90 g
Jajka z cukrem ubić na jednolitą masę (można na parze) - wystudzić.
Masło rozmiksować na krem i wolno dodawać jajka z cukrem, nie przerywając miksowania.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do uzyskanej masy, całość zmiksować.
Upieczony tort biszkoptowy - podzielony na 3 części - uzyskane ciasto przecinamy w 2 miejscach w poprzek i uzyskujemy w ten sposób 3 placki
Maliny
Krem do tortu
Każdy spód smarujemy kremem i wykładamy maliny, przykrywamy spodem, który następnie pokrywamy masą i malinami. Nakładamy ostatni placek, całość smarujemy kremem i dekorujemy malinami.
Słodkiego smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz