Przejdź do głównej zawartości

Babka wielkanocna

Życzę Wam cudownych Świąt, smacznych jajek i mokrego Dyngusa. Odpocznijcie, spędźcie czas z rodziną i celebrujcie wspólne chwile. 
Aby ułatwić Wam przygotowanie wypieków podaję sprawdzony przepis na wielkanocną babkę, która zawsze się udaje. Od Waszej kreatywności zależy czy będzie kolorowa, o jakim smaku i z jakimi dodatkami. Życzę więc udanych wypieków :-)

Składniki
4 jajka
kostka masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 kisiele (o ulubionym smaku) lub budynie w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Opcjonalnie: rodzynki, groszki czekoladowe.



Przygotowanie
  • Jajka z cukrem utrzeć za pomocą miksera na gładką masę.
  • Dodać masło lub margarynę i ponownie zmiksować.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
  • 1 opcja - jak chcemy zrobić babkę dwukolorową dzielimy masę na 2 części - do pierwszej dodajemy budyń o smaku waniliowym (proszek) i np. rodzynki i wszystko mieszamy, do drugiej części dodajemy budyń czekoladowy (proszek) i groszki czekoladowe i mieszamy.

  • 2 opcja np. robimy babkę o smaku cytrynowym to do otrzymanej masy dodajemy kisiele w proszku o smaku cytrynowym (proszek), startą skórkę z cytryny oraz sok z połówki cytryny i wszystko mieszamy.

  • Otrzymane ciasto wylewamy do formy na babkę (uprzednio wysmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką) - w przypadku pierwszym najpierw wylewamy ciasto białe, a na to ciasto czekoladowe (można wymieszać długim patyczkiem to wtedy zrobią nam się esy-floresy).

  • W drugim przypadku wylewamy całe ciasto na raz.
  • Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  • Dekorujemy według uznania: polewa może być czekoladowa, można użyć klasycznego lukru lub tylko obsypujemy cukrem pudrem.
Gotowe! Smacznego :)

Dekoracje na babkach to dzieło mojej dwu i pół letniej córki Laury :) chyba mam godną następczynię :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i oliwkami, czyli moja Francja

Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze  mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale.

Pierniki wigilijne, czyli świąteczny last minute

Dziś przepis kultowy, wigilijne pierniki. Jak bez nich możemy sobie wyobrazić Święta? Przepis, który podaję, jest od mojej cioci Oli. Jego niebywałą zaletą jest to, że pierniki już zaraz po upieczeniu nadają się do konsumpcji, bo są odpowiednio miękkie. Drugi plus jest taki, że można je zrobić praktycznie nawet w Wigilię i wieczorem już się nimi zajadać. Z tego przepisu korzystam od lat, jest prosty, a pierniki są przepyszne. Robię ich całe mnóstwo i cały czas je potem podjadam. A zatem do dzieła! Składniki  5 szklanek mąki pszennej 1 słoik sztucznego miodu 2 łyżki zwykłego miodu 2 przyprawy do piernika 1 kostka masła - ciepłego, nie z lodówki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie 1. Za pomocą miksera, łączymy żółtka z cukrem i masłem, na jednolitą masę. 2. Dodajemy do masy miód sztuczny i zwykły, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy. 3. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy, już

Ciasteczka maślane z lentilkami, czyli ulotność pamięci

Dziś przepis na ciasteczka maślane, tak uwielbiane przez moją córkę. Postanowiłyśmy je razem zrobić. Zdjęcia w magazynach, gdzie mama z dzieckiem razem pieką ciasteczka, pierniczki i inne cuda w sterylnej kuchni, w białych fartuszkach, są urocze, ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pewnie dookoła nich, poza obiektywem aparatu, stoi sztab "perfekcyjnych pań domu" gotowych w każdej chwili usunąć wszelkie ślady po wspólnym pichceniu. iRobot  Roomba chodzi cały czas i zbiera okruchy z pięknej marmurowej posadzki. Mimo, że sztabu ludzi nie miałam pod ręką podjęłam się tego zadania. Laura już sama rozbijała jajko, z moją pomocą ucierała mikserem, a potem sama mieszała ciasto łyżką, jednym słowem - frajda na całego. Spora część naszego wypieku znalazła się na ziemi, ale przy dekorowaniu ciastek moja córka wręcz tańczyła ze szczęścia. Tyle radości dają zwykle ciasteczka. Jak już były w piekarniku, to zajęłam się ogarnianiem kuchni i Laury. I tu coś mnie tknęło. Myjąc jej