Życzę Wam cudownych Świąt, smacznych jajek i mokrego Dyngusa. Odpocznijcie, spędźcie czas z rodziną i celebrujcie wspólne chwile.
Aby ułatwić Wam przygotowanie wypieków podaję sprawdzony przepis na wielkanocną babkę, która zawsze się udaje. Od Waszej kreatywności zależy czy będzie kolorowa, o jakim smaku i z jakimi dodatkami. Życzę więc udanych wypieków :-)
Składniki
4 jajka
kostka masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 kisiele (o ulubionym smaku) lub budynie w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Opcjonalnie: rodzynki, groszki czekoladowe.
Przygotowanie
- Jajka z cukrem utrzeć za pomocą miksera na gładką masę.
- Dodać masło lub margarynę i ponownie zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
- 1 opcja - jak chcemy zrobić babkę dwukolorową dzielimy masę na 2 części - do pierwszej dodajemy budyń o smaku waniliowym (proszek) i np. rodzynki i wszystko mieszamy, do drugiej części dodajemy budyń czekoladowy (proszek) i groszki czekoladowe i mieszamy.
- 2 opcja np. robimy babkę o smaku cytrynowym to do otrzymanej masy dodajemy kisiele w proszku o smaku cytrynowym (proszek), startą skórkę z cytryny oraz sok z połówki cytryny i wszystko mieszamy.
- Otrzymane ciasto wylewamy do formy na babkę (uprzednio wysmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką) - w przypadku pierwszym najpierw wylewamy ciasto białe, a na to ciasto czekoladowe (można wymieszać długim patyczkiem to wtedy zrobią nam się esy-floresy).
- W drugim przypadku wylewamy całe ciasto na raz.
- Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Dekorujemy według uznania: polewa może być czekoladowa, można użyć klasycznego lukru lub tylko obsypujemy cukrem pudrem.
Gotowe! Smacznego :)
Dekoracje na babkach to dzieło mojej dwu i pół letniej córki Laury :) chyba mam godną następczynię :)
Komentarze
Prześlij komentarz