Stara książka kucharska znaleziona w piwnicy u babci, pyszne rodzynki, masło, jajka, cukier i mąka, a wszystko skropione aromatycznym rumem. Szybki sposób na poprawę nastroju, na pyszną przekąskę, na podwieczorek :-) Fantastycznie smakują z kawą albo ciepłym mlekiem...
125 g mąki pszennej
75 g rodzynek
125 g masła
125 g cukru
2 jajka
2 łyżki rumu
Przygotowanie
1. Rodzynki umyć i namoczyć w letnim rumie.
2. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbić po kolei jajka.
3. Wsypać mąkę i rodzynki. Starannie wymieszać.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżeczką ciasteczka w odległości 2-3 cm od siebie, lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, zdejmować z blachy gorące.
Smacznego!
Podsumowanie
Takie proste w wykonaniu, a smakują wspaniale. Polecam :)
Komentarze
Prześlij komentarz