Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z truskawkami, czyli ciastka z niespodzianką

Któż z nas nie lubi niespodzianek. Oczywiście mam na myśli tylko te miłe. Życie dziecka praktycznie całe jest złożone z niespodzianek, to w jaki sposób odkrywa świat, poznaje nowe rzeczy, zachodzące zjawiska i robi to w nieustannym zachwycie. Moja córka ma teraz okres na zębową wróżkę - podpatrzyła w swojej ukochanej bajce o małej śwince. Uwielbia dawać wieczorem pod poduszkę jakiś drobiazg (zamiast zębów - bo te jeszcze ma w komplecie) np. kasztana i jak tylko rano otworzy oczy, to zerka pod poduszkę, w nadziei na mały prezent. Jeśli coś znajdzie jest zachwycona. Niesamowita jest ta wiara dzieci w to, ze świat jest dobry i przyjazny. A wszystko, co je otacza, to niekończąca się kraina do odkrywania. My dorośli lubimy inne niespodzianki, zazwyczaj są to prezenty dane nam z okazji urodzin. Nie wierzymy w księcia na białym koniu, w Mikołaja, a co dopiero w "zębową wróżkę". Nie zachwycamy się już zachodem słońca, albo tęczą chyba, że jakiś znajomy umieści to na zdjęciu na fb - wtedy możemy zrobić klik i to polubić. Śmieję się, że spacery z dzieckiem to niekończąca się przygoda - dla niego :) Po drodze zatrzymuje się, aby dokładnie obejrzeć każdy niedopałek na chodniku, każdy patyk, każdy papierek, każdą gumę do żucia, każdy kamyk i każdego żywego lub martwego owada. Wszystko bez wyjątku. My dorośli zazwyczaj tracimy cierpliwość, znamy to wszystko i tak mało rzeczy nas już zachwyca. A gdyby tak czasami zerknąć spod ekranu swojego smartfona i rozejrzeć się dookoła. Popatrzeć na drzewa, na zmieniające barwę liście, podnieść kasztana z ziemi na szczęście, zachwycić się blaskiem słońca i odkryć na nowo niejedną niespodziankę, jaką niesie życie. Tego Wam i sobie życzę!

Dziś dla Was mała niespodzianka. Muffiny czekolado - truskawkowe z czekoladową niespodzianką w środku. Do dzieła.


Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
odrobina prawdziwej wanilii
200 ml mleka
5 łyżek oleju
truskawki - obrane i pokrojone w ćwiartki
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

1. Wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao mieszamy w jednej misce.
2. Wszystkie płynne składniki - jajka, mleko, olej i wanilię mieszamy w drugiej misce.
3. Płynną masę wlewamy powoli do suchej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Obrane i osuszone truskawki oprószamy mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy.
5. Masę przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości.
6. Na koniec niespodzianka - do każdego muffina wkładamy kostkę mlecznej czekolady i zatapiamy ją w cieście.
7. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
8. Możemy spożywać na ciepło :) Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i oliwkami, czyli moja Francja

Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze  mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale.

Pierniki wigilijne, czyli świąteczny last minute

Dziś przepis kultowy, wigilijne pierniki. Jak bez nich możemy sobie wyobrazić Święta? Przepis, który podaję, jest od mojej cioci Oli. Jego niebywałą zaletą jest to, że pierniki już zaraz po upieczeniu nadają się do konsumpcji, bo są odpowiednio miękkie. Drugi plus jest taki, że można je zrobić praktycznie nawet w Wigilię i wieczorem już się nimi zajadać. Z tego przepisu korzystam od lat, jest prosty, a pierniki są przepyszne. Robię ich całe mnóstwo i cały czas je potem podjadam. A zatem do dzieła! Składniki  5 szklanek mąki pszennej 1 słoik sztucznego miodu 2 łyżki zwykłego miodu 2 przyprawy do piernika 1 kostka masła - ciepłego, nie z lodówki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie 1. Za pomocą miksera, łączymy żółtka z cukrem i masłem, na jednolitą masę. 2. Dodajemy do masy miód sztuczny i zwykły, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy. 3. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy, już

Ciasteczka maślane z lentilkami, czyli ulotność pamięci

Dziś przepis na ciasteczka maślane, tak uwielbiane przez moją córkę. Postanowiłyśmy je razem zrobić. Zdjęcia w magazynach, gdzie mama z dzieckiem razem pieką ciasteczka, pierniczki i inne cuda w sterylnej kuchni, w białych fartuszkach, są urocze, ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pewnie dookoła nich, poza obiektywem aparatu, stoi sztab "perfekcyjnych pań domu" gotowych w każdej chwili usunąć wszelkie ślady po wspólnym pichceniu. iRobot  Roomba chodzi cały czas i zbiera okruchy z pięknej marmurowej posadzki. Mimo, że sztabu ludzi nie miałam pod ręką podjęłam się tego zadania. Laura już sama rozbijała jajko, z moją pomocą ucierała mikserem, a potem sama mieszała ciasto łyżką, jednym słowem - frajda na całego. Spora część naszego wypieku znalazła się na ziemi, ale przy dekorowaniu ciastek moja córka wręcz tańczyła ze szczęścia. Tyle radości dają zwykle ciasteczka. Jak już były w piekarniku, to zajęłam się ogarnianiem kuchni i Laury. I tu coś mnie tknęło. Myjąc jej