Przed nami magiczna noc. Ostatnia w tym roku. Kiedyś nie lubiłam Sylwestra. Czułam taki wewnętrzny przymus zabawy. Były przygotowania, wyciągałam z szafy sukienki, które czekały na tę noc. Podczas imprezy „musiałam” się świetnie bawić i z uśmiechem na ustach witać „Nowy Rok”. Najtrudniejsze były życzenia składane o północy. O ile kierowane do bliskich osób nie sprawiały większych trudności, to te wypowiadane do obcych wiązały się z prozaicznymi słowami: Szczęśliwego Nowego Roku.
Od paru lat lubię końcówkę roku. Zmieniłam podejście i postanowiłam, że ten wieczór będę spędzała z osobami, które dają mi radość. Nie liczy się tak bardzo miejsce, sukienka i efektywny makijaż. To, co jest dla mnie priorytetowe to bliskość osób, które wywołują uśmiech na mojej twarzy. Z nimi bowiem również wkraczam w Nowy Rok.
Jesteśmy „zwierzętami społecznymi” jak to mawiał Arystoteles, a nasze życie ma sens, gdy spędzamy je w obecności innych ludzi. Życzę Wam, aby ta noc dała Wam dużo radości, żebyście się śmiali i cieszyli życiem. Aby wznosząc kieliszek z szampanem przytulała Was bliska osoba, a życzenia, które otrzymacie płynęły prosto z serca osoby, która je wypowiada. Wkraczając w Nowy Rok, czy to z kalendarzem w ręku, wypełnionym postanowieniami, że teraz będzie lepiej, inaczej, bez przykrości, czy też z postanowieniem większej elastyczności, zdania się na porywy serca, życzę Wam przede wszystkim wytrwałości w realizacji zamierzonych celów. Niech 2016 obfituje w przyjemne wydarzenia, a jeśli zdarzy się mały kryzys, abyście potrafili go przemienić w zysk i szansę na polepszenie swojego życia.
Żyjcie odważnie. Pozwalajcie sobie na pomyłki i błędy, ale nie na nieuwagę. Pomimo wypełnionego grafiku swojego życia, zróbcie w nim miejsce na miłość. Ceńcie swój czas i pamiętajcie, że Ci których kochacie, też mają swój. Wtedy robi się przyjemnie i spokojnie.
Dziś polecam trzy przepisy na słodkości, które pojawią się na moim sylwestrowym stole.
Na dwa z nich wykorzystałam dojrzałe banany, które zostały mi po Świętach.
Placek bananowy – pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto.
Składniki
4 dojrzałe banany
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i ½ szklanki mąki
1 jajko
50 g masła
50 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
Przygotowanie
- Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy cukier. Razem łączymy. Następnie wbijamy jako, roztopione masło i wszystko mieszamy.
- Do masy bananowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żurawinę i rodzynki, wszystko mieszamy i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąka.
- Pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Brownie bananowe – przepis zapożyczony z blogu www.makecookingeasier.pl
Wykonywałam go parokrotnie i zawsze wychodzi wspaniale.
Po północy polecam gorące ciasto jabłkowe z lodami waniliowymi. Wspaniałe, a jabłka są tak karmelowe, że palce lizać.
Oprócz słodkości na stole zagoszczą różnorodne tarty. Podajemy je na ciepło i na zimno, tylko od Waszej wyobraźni zależy, z jakimi składnikami je podacie.
Niech się dzieje, bawcie się na całego. Nowy Rok będzie wspaniały i bardzo, bardzo słodki :-)
Dałem radę!
OdpowiedzUsuńhttps://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/12471461_10154562580954863_7200979054000614868_o.jpg
Wyszło piękne :-) gratulacje!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń