Dziś polecam Wam tartę, której motywem przewodnim jest dynia oraz wędzony kozi ser. Smak jest obłędny, a połączenie wyjątkowo udane. Miłego gotowania :-)
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
150 g dowolnego sera tartego żółtego
200 ml kremowej śmietany 18%
parę pomidorków koktajlowych
100 g szpinaku (ja użyłam szpinak liściasty zamrożony)
szklanka purre z dyni
100 g wędzonego koziego sera
1 pierś z kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka (przyprawa)
Przygotowanie
Ciasto
- Ciasto rozłożyć na blaszce do tarty. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Ciasto nakłuć widelcem w paru miejscach i piec 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Farsz
- Szpinak - na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i szpinak, dopraw solą, pieprzem. Smaż do czasu aż szpinak się rozmrozi.
- Kurczaka pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
- Pomidory przekrój na połowę.
- Ser kozi wędzony pokrój na małe kawałki.
- Ser kozi wędzony pokrój na małe kawałki.
- Puree z dyni - dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na półksiężyce.
Na blachę wyłożoną pergaminem przekładamy kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dynię, czekamy aż trochę ostygnie, (ale nie za mocno, bo ciężko będzie obrać) obieramy ze skórki i ucieramy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Całość
- Na wystudzone ciasto wyłóż puree z dyni, szpinak, pomidory, ser kozi wędzony i pierś z kurczaka.
- Przyprósz całość startym serem żółtym.
- W misce połącz jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
- Masą śmietanowo-jajeczną zalej tartę. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz