Lęk - uczucie, które towarzyszy nam od zarania dziejów. Paraliżuje, obezwładnia... Służy przede wszystkim do przeżycia. Kiedyś ułatwiał nam przetrwanie, dzięki niemu unikaliśmy realnych zagrożeń (groźnych zwierząt, zimna, głodu, toksycznego jedzenia). Dziś świat zwariował i zaczynamy bać się ludzi. Coś niewyobrażalnego. Strach na nowo wkradł się do naszego życia zaburzając nam elementarne poczucie bezpieczeństwa, które jest główną wartością wyznawaną przez ludzi. Lęk jest również ogromnym narzędziem w rękach władzy, bo ludzie, którzy się boją przestają myśleć i łatwo poddają się manipulacji. Ludzie w strachu unikają rzeczy, które do tej pory były dla nich naturalną częścią życia. Tak jak wyjście do restauracji, czy na koncert. Strach zabiera nam radość życia i jakąś naturalność. Bojąc się mamy wyłączoną blokadę do realizacji naszych celów i marzeń. Pogarsza się również jakość życia. A co najgorsze przestajemy ufać ludziom, lękamy się ich, każdy przecież może nam zrobić krzywdę... Ale jest również drugi biegun - dobroć. Pomimo strachu łatwo ją dostrzec i poczuć. To chwile, które spędzamy z bliskim i czujemy się otoczeni ich miłością, to uśmiech nieznajomej osoby na ulicy, to wiadomość od naszego przyjaciela z zapytaniem "co u nas?". Dobra jest wokół nas bardzo wiele, szukajcie go, szczególnie wtedy kiedy zaczynacie czuć lęk, bo jak pisał Gandhi: "Dobro i zło muszą istnieć obok siebie, a człowiek musi dokonywać wyboru."
Dziś polecam Wam malinowy sernik na czekoladowym spodzie. Dedykuję go mojej cudownej mamie, która w ostatnich dniach bardzo mi pomogła i okazała się dla mnie ogromnym wsparciem.
Składniki
Spód
250 g herbatników czekoladowych (ja polecam Oreo albo Neo - do kupienia w Lidlu)
50 g masła (najlepiej miękkiego)
Masa serowo-malinowa
1 kg sera na sernik
250 g świeżych malin
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja
100 g białej czekolady
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Spód ciasta - Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Spód pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku możemy przygotować masę serowo - malinową.
Masa serowo - malinowa - Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka i żółtka i całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier (biały i brązowy), sok z cytryny i ponownie miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy maliny oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) i wszystko wolno mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Polewa - W małym garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy energicznie. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Przygotowaną polewę wylewamy na ciepły sernik. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, aby stężał.
Dziś polecam Wam malinowy sernik na czekoladowym spodzie. Dedykuję go mojej cudownej mamie, która w ostatnich dniach bardzo mi pomogła i okazała się dla mnie ogromnym wsparciem.
Składniki
Spód
250 g herbatników czekoladowych (ja polecam Oreo albo Neo - do kupienia w Lidlu)
50 g masła (najlepiej miękkiego)
Masa serowo-malinowa
1 kg sera na sernik
250 g świeżych malin
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja
100 g białej czekolady
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Spód ciasta - Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Spód pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku możemy przygotować masę serowo - malinową.
Masa serowo - malinowa - Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka i żółtka i całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier (biały i brązowy), sok z cytryny i ponownie miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy maliny oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) i wszystko wolno mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Polewa - W małym garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy energicznie. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Przygotowaną polewę wylewamy na ciepły sernik. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, aby stężał.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz