Zebrałam ostatnie zielone pomidory, aby dojrzały już w domu, gdzie jest ciepło i sucho. Znalazłam ostatnią czerwoną poziomkę, która skryła się w zielonym krzaku. Wyciągnęłam grube swetry z dna szafy. Skompletowałam stos książek, które zamierzam przeczytać w długie, zimne wieczory. Przestawiłam się na herbatę z miodem i sokiem malinowym. A przede wszystkim zwolniłam. W głowie nadal biegnę, z ogromem spraw do załatwienia, ciągle brakującym czasem i gonitwą myśli. Jednak mój organizm zwolnił. Pozwalam sobie na "nicnierobienie", zastyganie w danej chwili i bycie tu i teraz. Zaczynam ponownie zadomawiać się w mieszkaniu, bowiem to w nim będę spędzać leniwe popołudnia. Przyszła, bowiem jesień, siostra lata. Z kującymi kasztanami, liśćmi w różnorodnych kolorach, deszczem i zimnym wiatrem. Przyniosła ze sobą rozgrzewające zupy, korzenne przyprawy i moje ukochane dynie. I właśnie je wykorzystałam, jako główny składnik mojego ciasta. Oto, bowiem zrobiłam sernik dyniowy. Wyszedł wspaniale.
Składniki
Spód
250 g herbatników
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
100 g masła (najlepiej miękkiego)
Masa serowo-dyniowa
1 kg sera na sernik
450 g puree z pieczonej dyni (poniżej przepis jak je zrobić)
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Dekoracja
50 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Puree z dyni - dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na półksiężyce.
Na blachę wyłożoną pergaminem przekładamy kawałki dyni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dynię, czekamy aż trochę ostygnie, (ale nie za mocno, bo ciężko będzie obrać) obieramy ze skórki i ucieramy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Spód ciasta - Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Spód pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku możemy przygotować masę serowo - dyniową.
Masa serowo - dyniowa - Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka i żółtka i całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier (biały i brązowy), przyprawy (cynamon i imbir), sok z cytryny i ponownie miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy puree z dyni oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) i wszystko wolno mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Polewa - W małym garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy energicznie. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Przygotowaną polewę wylewamy na ciepły sernik, na wierzchu posypujemy suszoną żurawiną. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, aby stężał.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz