Dzisiaj przepis na tartę, ostatnio bardzo dużo ich piekę. Pomagają mi przetrwać w chwilach, gdy brakuje mi czasu aby ugotować porządny obiad (czytaj rolady i kluski śląskie). Praca i opieka nad dzieckiem pochłaniają każdy mój dzień i ze zgrozą odkryłam, że nie uczciłam na blogu, jego pierwszych urodzin. 20 lipca 2014 r. bowiem zaczęłam moją przygodę z blogowaniem. Nie myślcie sobie, że teraz nie piekę, co to to nie, ale nie dokumentuję tego na aparacie i nie umieszczam w sieci. Brakuje mi tego bardzo. Mam nadzieję, że moja doba cudownie się rozciągnie i będę mogła tworzyć nowe wpisy. Trzymajcie kciuki aby tak było :-)
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka
150 g dowolnego sera tartego żółtego
200 ml kremowej śmietany 18%
parę pomidorków koktajlowych
100 g szpinaku (ja użyłam szpinak liściasty zamrożony)
150 g boczku wędzonego
sól
pieprz
garść pestek z dyni
Przygotowanie
Ciasto
- Ciasto rozłożyć na blaszce do tarty. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Ciasto nakłuć widelcem w paru miejscach i piec 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Farsz
- Boczek pokrój na małe kawałki. Podsmaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
- Szpinak - na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i szpinak, dopraw solą, pieprzem. Smaż do czasu aż szpinak się rozmrozi.
- Oliwki i pomidorki pokrój na połówki.
Całość
- Na wystudzone ciasto wyłóż boczek, szpinak, pomidory i oliwki.
- Przyprósz całość startym serem żółtym.
- W misce połącz jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
- Masą śmietanowo-jajeczną zalej tartę. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną.
- Pestki dyni podsmaż na paleni do uzyskania złotego koloru. Posyp nimi gotową tartę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz