Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami, czyli moc...

Życie staje się w chwilach...utkane jest z tych drobnych elementów, które tworzą spójną całość. Człowiek, który potrafi żyć w harmonii ze sobą posiada jedną wersję samego siebie. Bez szamotania się wśród różnych ról (matki, ojca, żony, męża, bizneswoman itp.), podziałów na pracę, życie osobiste, moje, twoje... Człowiek spójny potrafi w każdej sytuacji pozostać sobą. Jednak to, co jest jego super umiejętnością to siła.
Moja córka ostatnio jest na etapie piosenki z bajki "Kraina Lodu" - Mam tę moc, ciągle ją śpiewa i myślę, że nie tylko dziecku, ale również każdemu z nas, potrzebna jest magiczna moc, siła, która pozwoli przetrwać momenty zwątpienia, drobne upadki, czy niedokończone, urwane tematy... Życie w dzisiejszym świecie jest niezmiernie trudne, bo nie potrafimy odpuścić sobie, podążać za tym, czego naprawdę chcemy, a przede wszystkim nie czujemy się bezpiecznie. Im więcej rozmyślamy, tym bardziej tracimy grunt pod nogami. Jednak możemy to zmienić, stosując metodę małych kroczków, które polepszą nasze życie. Wystarczy zmienić postrzeganie siebie (tak zwyczajnie lubić siebie i wierzyć, że dokonane przez nas decyzje są słuszne), być pewnym siebie (potrafić doceniać siebie) oraz określić wizję-misję na życie. A dokonane małe zmiany sprawią, że nasza magiczna moc da nam siłę, aby przenosić góry! I wtedy to, co wydaje się niemożliwe stanie się dla nas realne.

Dziś ciasto śliwkowe, uwielbiane przeze mnie, zapach obłędny. Śliwki poprawiają nastrój, więc uśmiech podczas jedzenia gwarantowany :-)

Składniki:
masło do natłuszczenia blachy
260 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
120 g śliwek pokrojonych na małe kawałki
1 jajko
180 g cukru
100 ml oleju
250 ml jogurtu



Przygotowanie:
- W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Kroimy śliwki na kawałki i łączymy je z suchymi składnikami.


- W drugiej misce jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem.
- Do płynnych składników dodajemy suche i wszystko krótko mieszamy.
- Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie wypełniamy ciastem.


- Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i oliwkami, czyli moja Francja

Nie pamiętam, kiedy miałam czas na chorowanie. Wiecie takie jak w dzieciństwie, kiedy leniuchowało się w łóżku cały dzień, oglądając bajki, a mama przynosiła rosół i inne strawy. Od 3 lat na takie chorowanie nie miałam przyzwolenia i czasu. Jednak parę dni temu mój organizm totalnie odmówił posłuszeństwa i wracaj dzieciństwo. Już dwa dni leniuchuję, czytam gazety i oglądam mój ukochany film chorobowy, czyli "Masz wiadomość". Jest miło, jednak choróbsko męczy i ciężko mi idzie oddanie się całkowitej relaksacji. Dużo za to miałam czasu na przemyślenia, a moja wyobraźnia poprowadziła mnie daleko, daleko. Bo aż w stronę południowej Francji. Nie wiem, co pierwsze  mnie w niej urzekło. Zapach, kolor, czy jej smaki? Francja pachnie lawendą, rozmarynem, słodkimi, ciepłymi od słońca pomidorami. Dla oczu to uczta nasyconych kolorów: bieli, niebieskiego, żółtego i fioletowego. Dla podniebienia raj: świeże owoce morza, tarty, desery. We Francji odpoczywam, zwalniam, czuję się wspaniale.

Pierniki wigilijne, czyli świąteczny last minute

Dziś przepis kultowy, wigilijne pierniki. Jak bez nich możemy sobie wyobrazić Święta? Przepis, który podaję, jest od mojej cioci Oli. Jego niebywałą zaletą jest to, że pierniki już zaraz po upieczeniu nadają się do konsumpcji, bo są odpowiednio miękkie. Drugi plus jest taki, że można je zrobić praktycznie nawet w Wigilię i wieczorem już się nimi zajadać. Z tego przepisu korzystam od lat, jest prosty, a pierniki są przepyszne. Robię ich całe mnóstwo i cały czas je potem podjadam. A zatem do dzieła! Składniki  5 szklanek mąki pszennej 1 słoik sztucznego miodu 2 łyżki zwykłego miodu 2 przyprawy do piernika 1 kostka masła - ciepłego, nie z lodówki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie 1. Za pomocą miksera, łączymy żółtka z cukrem i masłem, na jednolitą masę. 2. Dodajemy do masy miód sztuczny i zwykły, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy. 3. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy, już

Ciasteczka maślane z lentilkami, czyli ulotność pamięci

Dziś przepis na ciasteczka maślane, tak uwielbiane przez moją córkę. Postanowiłyśmy je razem zrobić. Zdjęcia w magazynach, gdzie mama z dzieckiem razem pieką ciasteczka, pierniczki i inne cuda w sterylnej kuchni, w białych fartuszkach, są urocze, ale nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pewnie dookoła nich, poza obiektywem aparatu, stoi sztab "perfekcyjnych pań domu" gotowych w każdej chwili usunąć wszelkie ślady po wspólnym pichceniu. iRobot  Roomba chodzi cały czas i zbiera okruchy z pięknej marmurowej posadzki. Mimo, że sztabu ludzi nie miałam pod ręką podjęłam się tego zadania. Laura już sama rozbijała jajko, z moją pomocą ucierała mikserem, a potem sama mieszała ciasto łyżką, jednym słowem - frajda na całego. Spora część naszego wypieku znalazła się na ziemi, ale przy dekorowaniu ciastek moja córka wręcz tańczyła ze szczęścia. Tyle radości dają zwykle ciasteczka. Jak już były w piekarniku, to zajęłam się ogarnianiem kuchni i Laury. I tu coś mnie tknęło. Myjąc jej