Ostatnie chwile beztroskiego lata to czas, kiedy można wykorzystać owoce: jeżyny, maliny, porzeczki i wkomponować je w ukochane przez większość z nas ciasto drożdżowe z kruszonką. Można się nim delektować zarówno w słoneczne ciepłe dni, jak i wieczory, kiedy temperatura spada, a my otuleni kocami jeszcze korzystamy z możliwości spędzania czasu na świeżym powietrzu.
Składniki:
Rozczyn - chyba, że korzystacie z suszonych drożdży
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 ciepłego mleka
Ciasto:
3 żółtka jaj + 1 białko
75 g cukru
400 g mąki
1/2 ciepłego mleka
100 g stopionego masła
50 g borówki amerykańskiej
50 g czerwonej porzeczki
50 g jeżyn
Kruszonka:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozczynu: drożdże skruszamy do małej miseczki, dodajemy cukier, mąkę i na końcu zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto - żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy je do przesianej mąki, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże) i ciepłe mleko. Powoli mieszamy składniki łyżką, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Gdy składniki już będą dobrze połączone wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się dłoni. Na 5 minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je do formy uprzednio nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Powierzchnię smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy owocami.
Kruszonka - przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, a następnie zimne masło (pokrojone na małe kawałeczki). Całość łączymy na gładką masę, którą rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy nią ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni - termoobieg i wstawiamy ciasto do pieczenia na ok. 40 - 45 minut. Po wyjęciu posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz