Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jego bazą jest ogromna ilość gorzkiej czekolady, można eksperymentować ze smakami, a dodatkowo smakuje obłędnie zarówno zaraz po wyjęciu z pieca, jaki i na drugi dzień po wyjęciu z lodówki. Bardzo długo szukałam składnika, który idealnie pasowałaby do czekolady i wreszcie go znalazłam. Moim odkryciem są wiśnie. Ich cierpkość przełamuje słodkość czekolady, dodaje orzeźwienia i sprawia, że ciasto jest idealne :-)
Składniki:
200 g wiśni - bez pestek
200 g gorzkiej czekolady
120 g masła
3 jajka
120 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w garnuszku. Czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy jajka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników - na koniec dodajemy wiśnie (można je wcześniej przekroić na pół). Całość ponownie mieszamy i przelewamy do foremki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).
- Brownie pieczemy maksymalnie 20-25 minut piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i trochę czekamy, aż ostygnie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz