Nieograniczona możliwość wyborów zabrała nam umiejętność ich świadomego dokonywania. Podejmując jakąkolwiek decyzję najchętniej nie podjęlibyśmy jej wcale, nie chcąc się czuć za nią odpowiedzialni. Na świecie, gdzie tak naprawdę można nabyć wszystko, brakuje nam podstaw do tego, aby żyć świadomie. Wszechobecny lęk, szukanie coraz to lepszej pracy, partnera, mieszkania, brak poczucia bezpieczeństwa, to tylko jedne z nielicznych "powikłań" obecnych czasów. To, co się obecnie dzieje, jest w dużej mierze spowodowane tym, że ludzie nie posiadają wartości, zdefiniowanego sensu życia, gubią się w najprostszych wyborach. Coraz częściej zauważam, że życie dzisiejszych ludzi ma dopiero sens, gdy błyszczą w społeczeństwie. Każdy, bowiem chce być wyjątkowy, lśnić w glorii i chwale w cyberprzestrzeni. Daleko nam do Arystotelesowskiej eudajmonii, spójności ciała i umysłu. Bycia w harmonii ze sobą, niezależnie od roli jaką przyjmujemy w życiu. To prowadzi do chaosu, bo człowiek miota się w życiu, a nie w pełni je przeżywa. Idealnie tutaj pasuje cytat "współczesny człowiek ma za co żyć, ale nie ma po co żyć - ma środki, ale nie ma sensu" (Viktor E.Frankl). To przykre, że ludzie zamiast zapytać siebie: jakim jestem człowiekiem, wolą łapać pokemony.
Dziś przepis na muffiny z czerwoną porzeczką. Idealne dla osób, które nie lubią cierpkości porzeczek. Można je "przemycić" w cieście i wtedy będą smakowały.
250 g porzeczek
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
3 łyżeczki brązowego cukru do posypania
Przygotowanie:
- Porzeczki dokładnie opłukać, osuszyć i oderwać z szypułek.
- W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, ostudzić i przelać do miski. Następnie dodać jajka i mleko. Wszystko roztrzepać trzepaczką, aż do połączenia składników.
- Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier i wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodajemy mokre, łączymy delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy porzeczki i ponownie delikatnie mieszamy.
- Nakładamy równe porcje ciasta do foremek na muffiny, posypujemy je pozostałym cukrem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Pieczemy 25 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz