Dzisiaj proponuję Wam cudownie lekki tort bezowy. Idealnie sprawdzi się na Dzień Mamy :) Zbliża się ten cudowny dzień, kiedy można najbliższej nam osobie tak po prostu z głębi serca podziękować za miłość, ciepło, bycie blisko, za mleko z łyżka miodu i wiele wspaniałych chwil. Od dwóch lat święto to obchodzę podwójnie, jako córka i jako mama :) Doskonale pamiętam, jak Laura miała się pojawić na tym świecie, a ja przygotowywałam się do tej ważnej roli. Kupiłam tysiące książek o macierzyństwie i czytałam. Z teorii byłam świetna i wydawało mi się, że to wystarczy, ot tak wiedzę zastosuję w praktyce i się ułoży. Jakże byłam zaskoczona po urodzeniu córki, że te teorie totalnie odbiegają od rzeczywistości, a na moje dziecko żadne proponowane tam techniki nie działają. I wtedy poszłam po rozum do głowy. Po prawie trzech latach mogę podać receptę na udane macierzyństwo, tak aby nie zwariować i aby nasze dziecko nas rozumiało.
Oto moje sekrety
1) Traktuj dziecko jak człowieka, który może mieć gorszy dzień, możne nie lubić warzyw, bluzek w kolorze zielonym i rysowania, bo ma po prostu do tego PRAWO. Ty też nie lubisz wszystkiego, a już na pewno, nie czułabyś się dobrze, gdyby ktokolwiek kazał Ci coś polubić tylko dlatego, że tak uważa.
2) Jeśli chcesz zobaczyć siebie, popatrz na swoje dziecko. Ono doskonale modeluje nas - rodziców, nie tylko nasze dobre, ale również złe zachowanie. Dzieci to co widzą, to robią.
3) Nasze zadanie to przede wszystkim stworzenie tunelu bezpieczeństwa dla naszych dzieci, ale na tyle szerokiego żeby mogły one rozwinąć skrzydła. Dawaj dziecku wybór: "chcesz banana czy jabłko?' "włożysz płaszczyk czy kurtkę?", niech ma poczucie sprawstwa.
4) Bądź cierpliwa, zamiast krzyku i szybkiej słownej reakcji ugryź się w język, oddychaj głęboko i policz do dziesięciu. Wypowiedziane słowa zostają na zawsze, ciężko jest się później zrehabilitować.
5) Kochaj swoje dziecko bezwarunkowo, po prostu za to, że jest.
6) Rozmawiaj z dzieckiem. Tłumacz mu otaczający świat, ucz go nazywania emocji. Zawsze to rób patrząc dziecku w oczy, będąc na jego wysokości, a nieodwrócona do niego tyłem jak gotujesz obiad.
7) Szanuj swoje dziecko. Nigdy przenigdy go nie bij!!! To zawsze objaw bezsilności i braku szacunku. Jak wytłumaczysz dziecku, że go kochasz i go bijesz? To się przecież wyklucza.
8) Używaj magicznych zdań:
"Kocham Ciebie, Jesteś dla mnie ważna"
"Jestem z Ciebie dumna".
" Dasz radę. Wierzę w Ciebie".
" Możesz na mnie liczyć"
"Tata Ciebie kocha. Mamie na Tobie zależy".
"Świetnie Ci idzie".
"Nie bój się, jestem przy Tobie".
"Jesteśmy rodziną".
7) Szanuj swoje dziecko. Nigdy przenigdy go nie bij!!! To zawsze objaw bezsilności i braku szacunku. Jak wytłumaczysz dziecku, że go kochasz i go bijesz? To się przecież wyklucza.
8) Używaj magicznych zdań:
"Kocham Ciebie, Jesteś dla mnie ważna"
"Jestem z Ciebie dumna".
" Dasz radę. Wierzę w Ciebie".
" Możesz na mnie liczyć"
"Tata Ciebie kocha. Mamie na Tobie zależy".
"Świetnie Ci idzie".
"Nie bój się, jestem przy Tobie".
"Jesteśmy rodziną".
9) A przede wszystkim do bycia mamą wystarczy jedno kochające serce, które jest gotowe na wszystko :) Jak jest otwarte to przyjmie najpiękniejsze słowa: "Laura, co to znaczy mieć dobre serce? - Kochać kogoś. Kochać Cię".
Składniki na bezę
4 białka
250 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka od zupy mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
200 g śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
ziarna z jednej laski wanilii
garść malin
50 g cukru
Do dekoracji
owoce sezonowe
Przygotowanie
Beza
Białka z cukrem zmiksować aż powstanie gładka masa. Cukier dodajemy powoli, po trochę, cały czas miksując.
Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy składniki łyżką.
Wykładamy masę na blachę do pieczenia (uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką pszenną).
Pieczemy ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg).
Po upieczeniu czekamy aż beza ostygnie.
Krem
Miksujemy schłodzoną śmietankę z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy ser mascarpone, ziarenka wanilii, świeże maliny i dokładnie miksujemy.
Gotowy krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Na wystudzoną bezę nakładamy grubą warstwę kremu. Dekorujemy owocami i od razu zjadamy :-)
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz