Dziś przepis, który łączy w sobie dwa pyszne ciasta - sernik i jabłecznik. Można go wykonać w dowolnej porze roku, bo owoce, które wiodą w nim prym to jabłka. Połączenie dla mnie wyśmienite i już nie czuję się zobligowana do zrobienia dwóch ciast, jak przyjdą do mnie w odwiedziny goście :-)
Składniki
Ciasto kruche
250 g mąki pszennej
szczypta soli
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
160 g zimnego masła
Masa serowa
1 kilogram twarogu sernikowego
2 budynie waniliowe
2 jajka
ziarna z jednej laski wanilii
100 g cukru
Jabłka
400 g jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
- Zagniatamy ciasto kruche: mieszamy mąkę pszenną z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło zimne, na koniec dokładamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
- Z powstałego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 2 części (jedną większą od drugiej). Mniejszą część chowamy do lodówki.
- Większą część rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz 2 cm boków tortownicy, wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy masę serowa. Twaróg miksujemy z budyniami (proszkiem), cukrem i ziarnami wanilii, następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy już na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, wszystko mieszamy.
- Wyciągamy spód ciasta z lodówki, wylewamy na niego masę serową, na wierzchu rozkładamy jabłka oraz posypujemy je startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki (mniejsza część).
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Ciasto można jeść zaraz po wystudzeniu, albo wsadzić na całą noc do lodówki, żeby sernik stężał.
Bon appetit :-)
Komentarze
Prześlij komentarz