Luty dłuży mi się w nieskończoność, powoli czuję się zmęczona ciągłymi zmianami temperatur, ilością ubrań, które muszę zgromadzić na sobie przed wyjściem z domu, powracającymi infekcjami, które atakują całą moją rodzinę, a przede wszystkim szarością na ulicach i w parkach. Postanowiłam umilić sobie dzień herbatą z konfiturami wiśniowymi oraz ciepłymi ciasteczkami maślanymi, których smak przywołuje od razu lato :-) I pomimo, że jest przy nich trochę pracy, to polecam je z czystym sercem, gdyż ich smak jest wart takiego poświecenia.
Składniki
Ciasto
125 g mąki
1 żółtko
50 g drobnego cukru
1 szczypta soli
100 g miękkiego masła
Nadzienie
5 suszonych moreli
30 g cukru
8 łyżek dżemu morelowego
Przygotowanie
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, pośrodku robimy dołek i do niego wrzucamy żółtko, cukier, sól i miękkie masło.
- Z tych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 cm i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ok. 40 ciasteczek. W połowie ciasteczek wykrawamy mały otworek (ja zrobiłam to za pomocą noża). W ten sposób otrzymujemy obrączki w kształcie kwiatków.
- Układamy ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem do 180 stopni).
- Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia ciasta, żeby ostygły.
- Każdą morelą kroimy na 4 kawałki. Na patelni podgrzewamy cukier (30 g) z 1 łyżka wody, aż zrobi się z niego złocisty karmel. Ćwiartki moreli zanurzamy na chwilę w karmelu.
- Smarujemy masłem kawałek folii aluminiowej i układamy na niej morele w karmelu. Czekamy, aż morele zupełnie ostygną.
- W małym garnku podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy nim wierzch ciasteczek bez otworków.
- Przyciśnij do nich spodnią stroną ciasteczka w kształcie obrączki i w otworek wciśnij po kawałku moreli.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 cm i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ok. 40 ciasteczek. W połowie ciasteczek wykrawamy mały otworek (ja zrobiłam to za pomocą noża). W ten sposób otrzymujemy obrączki w kształcie kwiatków.
- Układamy ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem do 180 stopni).
- Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia ciasta, żeby ostygły.
- Każdą morelą kroimy na 4 kawałki. Na patelni podgrzewamy cukier (30 g) z 1 łyżka wody, aż zrobi się z niego złocisty karmel. Ćwiartki moreli zanurzamy na chwilę w karmelu.
- Smarujemy masłem kawałek folii aluminiowej i układamy na niej morele w karmelu. Czekamy, aż morele zupełnie ostygną.
- W małym garnku podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy nim wierzch ciasteczek bez otworków.
- Przyciśnij do nich spodnią stroną ciasteczka w kształcie obrączki i w otworek wciśnij po kawałku moreli.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz