Ostatnie dni przyniosły upragnione przeze mnie ochłodzenie i nareszcie zaczęły pojawiać się pierwsze symptomy jesieni. Idąc na spacer do pobliskiego parku nie przypuszczałam, że powrócę do domu z pełnym koszykiem kasztanów oraz bukietem liści w przecudnych, różnorodnych kolorach. Jesień moja ukochana pora roku jest tuż, tuż. Jest wiele powodów dlaczego ją tak uwielbiam, poniżej przedstawiam te najważniejsze:
- pojawiają się dynie, kukurydza i śliwki;
- liście zmieniają kolor i można robić przepiękne zdjęcia drzew;
- można bez wyrzutu spędzić weekend nie wychodząc z łóżka, pijąc ciepłą herbatę i czytając książki;
- zmieniamy garderobę, jak miło jest otulić się ciepłym swetrem;
- można do woli pić nalewki i czerwone wino, aby się rozgrzać;
- kasztany - istne kujące szaleństwo, a w środku kulka mocy i pozytywnej energii;
- Halloween - klimatyczny wieczór :-)
- świece, mnóstwo świec;
- herbaty w ogromnych kubkach - przy okazji ogrzewamy dłonie;
- planszóweczki i wspólne wieczory z bliskimi;
- nie ma upałów;
- sezon na zupy kremy rozpoczęty;
- deszcze, dużo deszczu (czas na kalosze);
- zwolniony tryb życia;
- można nadrobić zaległości filmowe i serialowe;
- no i oczywiście można piec do woli słodkości i się nimi delektować (choć to akurat najlepiej robić przez cały rok).
Dziś przepis na ekspresowy sernik, wykonacie go dosłownie w 5 minut. Niech Was nie zwiedzie krótki czas przygotowania, sernik w smaku jest przepyszny, delikatny i puszysty.
Składniki:
1 kilogram twarogu sernikowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 jajka
100 g cukru
- pojawiają się dynie, kukurydza i śliwki;
- liście zmieniają kolor i można robić przepiękne zdjęcia drzew;
- można bez wyrzutu spędzić weekend nie wychodząc z łóżka, pijąc ciepłą herbatę i czytając książki;
- zmieniamy garderobę, jak miło jest otulić się ciepłym swetrem;
- można do woli pić nalewki i czerwone wino, aby się rozgrzać;
- kasztany - istne kujące szaleństwo, a w środku kulka mocy i pozytywnej energii;
- Halloween - klimatyczny wieczór :-)
- świece, mnóstwo świec;
- herbaty w ogromnych kubkach - przy okazji ogrzewamy dłonie;
- planszóweczki i wspólne wieczory z bliskimi;
- nie ma upałów;
- sezon na zupy kremy rozpoczęty;
- deszcze, dużo deszczu (czas na kalosze);
- zwolniony tryb życia;
- można nadrobić zaległości filmowe i serialowe;
- no i oczywiście można piec do woli słodkości i się nimi delektować (choć to akurat najlepiej robić przez cały rok).
Dziś przepis na ekspresowy sernik, wykonacie go dosłownie w 5 minut. Niech Was nie zwiedzie krótki czas przygotowania, sernik w smaku jest przepyszny, delikatny i puszysty.
Składniki:
1 kilogram twarogu sernikowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 jajka
100 g cukru
bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy z budyniami (proszkiem) oraz cukrem, następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy już na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Do formy uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką wylewamy masę serową, dekorujemy dowolnie bakaliami (ja użyłam migdałów i suszonych moreli). Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Ciasto można jeść zaraz po wystudzeniu, albo wsadzić na całą noc do lodówki, żeby sernik stężał.
Komentarze
Prześlij komentarz