Czy kiedykolwiek żałowaliście swoich wyborów życiowych? Czy dokonywanie ich przychodziło Wam z łatwością? Ostatnio zastanawiam się, czy większość z nas żyje w sposób, który sama wybrała, czy też jest sterowana środowiskiem, które nas otacza i niejako wymusza dokonywanie takich, a nie innych wyborów.
Podczas wakacji myślałam o dniach, które minęły. O wszystkich beztroskich chwilach, gdy nasze codzienne plany były otwarte na wszystko, co przyniesie dany dzień. Dokonywanie wyborów odbywało się spontanicznie i dotyczyło rzeczy, które teraz po latach wydają nam się błahe. Obecnie, gdy wspomnienia, rozstania i dzieci zaczęły nas przytłaczać, rozmyślamy, czy nasze wybory były właściwe. I często dokonując analizy, wychodzi, że nie. Gdybyśmy inaczej zadecydowali, nasze życie byłoby inne i zdecydowanie lepsze. To, dlatego, że w dzisiejszym świecie ciężko nam dokonać jednego, trafnego wyboru, mając tak wiele możliwości. Nie musimy się starać, bo jak nam nie wyjdzie, to sięgniemy po nowe. Dodatkowo chłoniemy zachowania innych i wzorujemy się na nich, często myśląc, że to, co jest dobre dla kogoś będzie dobre dla nas samych. Nie mogę przestać się zastanawiać, czy te "małe beztroskie dzieci" wciąż gdzieś tam w nas istnieją i dochodzą do głosu, kiedy przychodzi nam się z czymś zmierzyć. Być może już dawno w nas zanikły i wtedy, kiedy możemy być spontanicznymi, wolnymi ludźmi, nasze emocjonalne "bagaże" nam na to nie pozwalają...
Będąc na wakacjach zrobiłam sernik, którego bazą jest serek mascarpone. Wyszedł wspaniale, był lekki, kremowy, wprost idealny do porannej kawy.
Składniki
spód
160 g ciasteczek maślanych
60 g masła (najlepiej miękkiego)
masa serowa
500 g mascarpone
250 g ricotty
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
150 g cukru
Przygotowanie
spód
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasteczka zmiksuj (można również użyć zwykłej łyżki, ale jest więcej pracy) razem z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku przygotuj masę serową.
- Piecz sernik około godziny w temperaturze 180 stopni.
- Gorący sernik wyciągnij z piekarnika i ostudź go. Następnie wstaw na całą noc do lodówki, aby stężał.
Podczas wakacji myślałam o dniach, które minęły. O wszystkich beztroskich chwilach, gdy nasze codzienne plany były otwarte na wszystko, co przyniesie dany dzień. Dokonywanie wyborów odbywało się spontanicznie i dotyczyło rzeczy, które teraz po latach wydają nam się błahe. Obecnie, gdy wspomnienia, rozstania i dzieci zaczęły nas przytłaczać, rozmyślamy, czy nasze wybory były właściwe. I często dokonując analizy, wychodzi, że nie. Gdybyśmy inaczej zadecydowali, nasze życie byłoby inne i zdecydowanie lepsze. To, dlatego, że w dzisiejszym świecie ciężko nam dokonać jednego, trafnego wyboru, mając tak wiele możliwości. Nie musimy się starać, bo jak nam nie wyjdzie, to sięgniemy po nowe. Dodatkowo chłoniemy zachowania innych i wzorujemy się na nich, często myśląc, że to, co jest dobre dla kogoś będzie dobre dla nas samych. Nie mogę przestać się zastanawiać, czy te "małe beztroskie dzieci" wciąż gdzieś tam w nas istnieją i dochodzą do głosu, kiedy przychodzi nam się z czymś zmierzyć. Być może już dawno w nas zanikły i wtedy, kiedy możemy być spontanicznymi, wolnymi ludźmi, nasze emocjonalne "bagaże" nam na to nie pozwalają...
Będąc na wakacjach zrobiłam sernik, którego bazą jest serek mascarpone. Wyszedł wspaniale, był lekki, kremowy, wprost idealny do porannej kawy.
Składniki
spód
160 g ciasteczek maślanych
60 g masła (najlepiej miękkiego)
masa serowa
500 g mascarpone
250 g ricotty
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
150 g cukru
Przygotowanie
spód
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasteczka zmiksuj (można również użyć zwykłej łyżki, ale jest więcej pracy) razem z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy spód będzie w piekarniku przygotuj masę serową.
masa serowa
- Do dużej miski włóż sery (mascarpone i ricottę) i połącz je mieszając łyżką. Stopniowo dodawaj po jednym jajku i mieszaj. Następnie dodaj cukier oraz budyń waniliowy i wszystko ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę serową wylej na podpieczony spód.
- Gorący sernik wyciągnij z piekarnika i ostudź go. Następnie wstaw na całą noc do lodówki, aby stężał.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz