Znaleziony stary przepis u babci na ciasto, które uwielbiła w dzieciństwie moja mama. Trochę go zmodyfikowałam, bo zamiast jabłek dodałam rabarbar i konfiturę truskawkową. Smak wyśmienity, w sam raz do porannej kawy.
Składniki
5 jajek
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła - najlepiej miękkie, a nie z lodówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietany - najlepiej 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łodygi rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki konfitury truskawkowej
Przygotowanie
1. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie umieścić w rondelku i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Na małym ogniu gotować ok. 10 minut, aby rabarbar zmiękł.
2. Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na gładką konsystencję. Następnie po kolei dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
3. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy do połączenia się składników.
4. Na przygotowaną blachę (wysmarowaną masłem i oproszoną mąką) wylać połowę masy. Następnie nakładamy wcześniej przygotowany rabarbar (bez soku, który puścił) oraz 3 łyżki konfitury truskawkowej. Na koniec zalewamy drugą połową ciasta.
5. Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowe smacznego!
Finałowego zdjęcia nie udało mi się wykonać, gdyż ciasto zniknęło od w oka mgnieniu :-)
Moja mama też często robiła mi ciasto z rabarbarem. Myślisz, że do takiego ciasta można dać świeże truskawki?
OdpowiedzUsuńWitam :-) Jak najbardziej można dodać truskawki. Tylko przed wyłożeniem ich na ciasto trzeba je osuszyć, pokroić na ćwiartki i oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto z rabarbarem to drożdżowe...
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to kwintesencja dzieciństwa :-) i ten wspaniały zapach, którym roztacza się po całym domu :-)
OdpowiedzUsuń